måndag 1 augusti 2016

Vad som finns. Inte om något finns.

Alex Israel, på Astrup Fearnley museum, Oslo 2016.
Jag besökte Alex Israels utställning på Astrup Fearnley Museum i Oslo nyligen. Utställningen föll mig inte i smaken. Mina tankar drogs till 80-talets (i efterhandsperspektiv) överdrivet plastiga polisserie Miami Vice. Fanns det något under ytan..? Pastellfärgerna och surfingbrädorna gav mig inte tillträde till någon innebörd. Dessvärre kom jag aldrig djupare in. Men det väckte frågor om huruvida det handlar om mina verktyg att läsa det, eller om mina erfarenheter som människa.

Alex Israel, på Astrup Fearnley museum, Oslo 2016
  Jag stöter givetvis på mycket konst jag inte förstår. Men allt som oftast, lämnar det mig i sämsta fall med en fundering om vad som kan finnas där jag inte når. Vad som finns. Inte om något finns. Vidare kan man fundera på om Israels utställning ändå inte fungerade på något plan, eftersom det väckte frågor. Konst är fantastiskt på det sättet. Hur man än vänder och vrider på det, kan man upptäcka innebörder som inte nödvändigtvis varit de avsedda.

Jasper Johns, Munchmuseet, Oslo 2016.
Jasper Johns, Munchmuseet, Oslo 2016.
  Jag närmar mig inte konst på ett intellektuellt plan. Jag snarare känner, åtminstone till att börja med, och det oavsett vilken konstform det handlar om - hela konstprojekt, performanceakter, videokonst etc, även om utgångsläget är en idé. Liksom jag i mina egna arbeten arbetar intuitivt till den allra största delen, så behöver jag initialt känna något för det jag möter för att ta det till mig. Jasper Johns måleri på Munchmuseet passade just mig bättre. Spänningarna i hans måleri ligger mig närmre. I de repetitiva verken fastnar min blick lätt, och jag fascineras till och med bara av det. Jag försöker nå fram till vad som styr blicken, vad som får mig att stanna kvar i de flyende fälten. Söker upp balansen, läser av kompositionen. Och färgsättningen i de figurativa verken känns i maggropen, utan att jag alltid förstår vad det betyder. Så jävla skönt. Jag vill inte förstå allt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar