tisdag 26 april 2011

Vem är konstnär..?

Vem kan kalla sig konstnär..? Och spelar det egentligen någon roll? Man kan ju kalla sig själv vad som helst..! Men det handlar kanske mer om vad syftet är med det..
  Om jag spikar ihop en vacker byrå, är jag då snickare? Om jag spelar en korpmatch i fotboll, är jag då fotbollsspelare? Och om jag målar en tavla..är jag då konstnär? Är det så enkelt?
  Saken är väl den att det att det finns ett otaligt antal skikt. Det är kanske inte troligt att man blir inbjuden av någon hipp curator till att delta i Venedigbiennalen för att man gjort och kanske till och med sålt några akvareller (utan att nedvärdera akvareller, bara ett exempel här..). För det första så finns det trender även i konsten. För det andra: Har man inte grunder att stå på teoretiskt, så tror jag att man saknar något viktigt och avgörande. Man kan vara hur duktig tekniskt som helst, men gör man samma sak som gjorts i tvåhundra år...så sitter man nog kvar där man sitter (men ändå ska man göra det man vill själv, givetvis inte anpassa sig till vad marknaden vill ha, eller vad som är inne för tillfället..! Vilket kan kännas som kraftigt motsägelsefullt.). För det handlar inte enbart om teknik. Särskilt inte idag.. Undrar om inte kontakter är viktigast, före allt vad hantverkskunnande heter.. Och har man inte kontakter, så vill konstvärlden (ex museer, etablerade gallerier, vissa etablerade konstnärer etc) se en konstnär med utbildning bakom sig. Med ytterst få undantag. Själv kan jag väl tycka att om man inte är villig att satsa tid och pengar på ens en grundutbildning i vad konst innebär...så kanske man är en glad amatör...eller en duktig amatörmålare...
Men: det finns autodidakta konstnärer som är värda all tänkbar credit! De är få och de offrar mycket och sliter hårt. Därför blir det aldrig rättvist att generalisera...även om det oftast är det enklaste.

Ordet konstnär används vitt och brett om det mesta som har med minsta kreativitet att göra. Man jämställer per automatik en person som lagt 7-10 år på utbildning och har en halv miljon i studieskulder, kontra en som aldrig gått en enda estetisk kurs, eller möjligen en studiecirkel hos ett studieförbund. Känns lite orättvist om jag får tycka... Det borde finnas andra ord att använda...men det gör det ju inte i det här fallet. Det är alldeles för etablerat. Konstnär är den som är kreativ...
Kanske är det bäst att understryka att detta är mina åsikter och det jag tror stämmer överens med hur den här delen av världen fungerar. Det är ingen absolut sanning. Och imorgon kanske jag har en helt annan uppfattning.. ;)

Måla på vad ditt syfte än är. Du har kanske inte ambitionen att leva på det ändå..! Det spelar ingen roll. Go crazy!

Dagens boktips: Lars Vilks & Martin Schiblis "Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar